
Vi har nu lært regel 21 at kende. 

 
Protesten imellem 873 og 745, hvor begge først blev disket, men efter en appel, begge 

frikendt. 

 

Kort fortalt, som jeg har forstået det: 873 kommer til slagmærkets zone klart foran 745. 

745 runder mærket tæt og falder af til plat, på ST.B. 873 runder med lidt afstand til 

mærket og bommer, i zonen til BB. Herefter rammer 745, 873 i siden. Begge lægger 

protest. 745 tager en strafrunde, men 873 fortsætter. Idet 873 bommer til BB, bliver det 

næsten umuligt for 745 at undgå kontakt.  

 

Normalt gælder regel 16: ”Når en båd med retten til vejen ændrer kurs, skal den give 

den anden båd plads til at holde klar”.  

 

Men det er kun indtil man bliver opmærksom på regel 21: ”Når en båd sejler indenfor 

den plads eller mærke-plads, den er berettiget til efter en regel i Afsnit C, skal den 

fritages for straf hvis, den i en hændelse med en båd der er forpligtet til at give den 

plads eller mærke-plads, (a) bryder en regel i Afsnit A, regel 15 eller regel 16, eller (b) er 

tvunget til at bryde regel 31”. 

 

Det vil groft sagt sige, at 3 bådslængder før og efter et mærke, må en båd med 

mærkeplads nærmest opføre sig som den vil, overfor både, der skal give den 

mærkeplads. Også selvom kursændringen næsten garanterer kollision.  
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